woensdag 29 februari 2012

state of being - 29 feburari 2012


ik heb dit een beetje stilgehouden, omdat ik de belastinginspectie niet persé op myn dak wil, maar nu is dus toch maar weêr bewezen dat ik geen miljonair ben, dus kan ik opnief vryuit spreken - de kracht van de armerik: het niks-te-verliezen-hebben... een paar weken lang ben ik redelyk druk bezeten geweest door het fraaie pand vlak naast het myne; een gigantisch, tot creativiteit wenkend magazyn, dat plotsklaps te koop werd aangeboden, op één openbare koopzitting van notaris hans de decker. dààrom myn vzw dus op een paar dagen tyd tot die gcv omgeturnd (van "vzw de ysfabrik" naar "gcv studio vitalski"), een schatter laten komen, een laat-avondlyke spoedvergadering gehad by een bankdirecteur en daarna een verzekeringsagent, naar het felixhuis gefietst voor de kadastrale archieven, by een bouwondernemer gaan koffiedrinken, et cetera. vandaag was de koopdag (op een schrikkeldag - dat was al vreemd...), een paar keer ben ik zeer enthousiast overeind gekomen, zelfs enigszins vertroebeld door de adrenaline - doch, niks aan te verhelpen: na lange tyd voorthappen, toch weêr moeten laten schieten. ten bate van een koopkrachtig ondernemer, die in de marmeren roepzaal toevallig vlak bezyden my gezeten was. goed, meteen tyd dan maar voor weêr een àndere droom.
. james joyce heeft het toch mooi gezegd: waar het materiële triomfeert, gaat dit hoe dan ook ten koste van het spirituele. de oude grieken hadden het geluk, net op tyd in de pan te worden gehakt; de oude romeinen zyn in hun welstand wél moeten verzwelgen. de radiomaker rolly smeets vroeg my ooit wel eens:"ben jy dan tégen commercieel succes?" -- dat dan absoluut ook weêr niet (hoe kon ik anders byvoorbeeld een grote fan zyn van alien-versus-predator? hoe zou ik anders drie maal per jaar de lotto arena uitverkopen?); maar het is toch wél mooi zo, dat je maar één boek tegelyk kan lezen. en scheppingsdrang neemt af naarmate de luxe je omnevelt. sofi legon heeft my een u.r.l. aan de hand gedaan waarop je àlle films denkbaar zomaar gratis en voor niks kan zitten bekyken, van begin tot eind; ten eerste is het filmkyken zelf daarmeê een pak minder lollig geworden, door de overdaad, maar ten tweede heeft de noodzaak om nog een onsterfelyk gedicht te gaan schryven er ook flink meê aan dringendheid ingeboet.
. iedereen wil wel een paleis met privé-zwembad en een rolls, byvoorbeeld, maar: als we moeten kiezen tussen ofwel dat paleis OFWEL internet, dan kiezen we geheid voor dat tweede, zeker na een dag of drie. dwz. internet is méér begeerd dan een rolls, een kasteelhoeve, een bibliotheek. internet is gratis reizen, gratis neuken, gratis communiceren zelfs. dus wie ligt er nog wakker van geld in 2012?
. het enige jammere is dat godfried van bouillon is moeten sterven zonder van zelfs maar google-maps het flauwste vermoeden te hebben gehad... anders zou die ook zeker nooit op kruistocht zyn getrokken, met alle versneuvelingen vandien...

2 opmerkingen:

East1 zei

en scheppingsdrang neemt af naarmate de luxe je omnevelt.
Daar ben ik het toch niet mee eens, maat...
Plenty voorbeelden van waar dat wel goed gaat. Bv je idool: Prince?
niet vergeten waar het egt om gaat: jezelf en je missie!
Vader, artiest, kanaal...

Vitalski zei

je hebt gelijk!