woensdag 29 oktober 2014

column streekkrant editie kempen


HONDSEIND

Ravels. Behorende tot het kieskanton Arendonk. Het gemeentehuis van Ravels staat in Weelde, omdat het daar zelfs voor de inwoners van Ravels zelf meer centraal gelegen is. Met andere woorden: Ravels is een ultra-perifere gemeente. Toen de Duitsers in '14-'18 een ellentriekdraad spanden om alle Vlamingen binnen te houden, werd die draad dwars door Ravels heen getrokken, met als gevolg dat Poppel en Weelde, maar ook Ravels zelf, voor een groot deel in een soort van niemandsland kwam te liggen; afgesloten van Nederland, maar ook van de rest van Vlaanderen. Ook dit wijst erop dat Ravels in iedere zin van het woord "ver afgelegen" is. Maar goed, Ravels leerde ons zopas ook de onvergetelijke Rode Duivel Kevin Janssens kennen, waardoor die gehele contreien meteen in het centrum van de wereld belandden.

Het meest noordelijke gedeelte van Ravels is dus Poppel, en daar de meest perifere buurt van heet Hondseind. Voordat Columbus tot de ontdekking kwam dat de wereld rond is, dachten de meeste wereldreizigers dat de aarde een platte schijf was; volgens sommige middeleeuwse reisverhalen zou dit "Hondseind" dé allerlaatste halte geweest zijn van de pannenkoek; àchter Hondseind, zo schreef ondermeer de kanunnik Sinte-Brandaen, zou je van de wereld af vallen. Maar zo waren er, ook volgens de legende, nog méér gemeenten; ook Hondschote in Frans Vlaanderen was zo'n mythe geschonken.

Maar: ze haalden het nieuws, deze week, de "Pieren" van Hondseind ("Pieren", zo worden de Ravelsenaren dus genoemd.) Niet dat er een bom-melding plaatsgreep, of een acute hongersnood, maar net zo lief iets ernstigs: volgens bepaalde stedenbouwkundige plannen zou er binnenkort in het hartje van Hondseind een kinderdagverblijf worden gevestigd - dus geen school, geen universiteit en/of zelfs geen kazerne, maar wel een kinderdagverblijf. Over hoeveel kinderen gaat dat dan? Gemiddeld huisvest een kinderdagverblijf een veertiental baby's en peuters. Het toffe is dat baby's en peuters geen motor rijden, dat die geen graffiti spuiten en ook geen heroïne. De helft van de dag liggen ze te slapen, al veroorzaken ze wel overlast, bijzonderlijk wanneer ze diarree hebben - wat érg vaak voorkomt.

En toch, een aantal inwoners van Hondseind heeft in zijn garage een waarachtig protestbord ineen gestoken, met daarop in duidelijke drukletters:"Wij willen hier GEEN kinderdagverblijf!" Ik begrijp waarom: de draaiende motoren van automobilisten die hun kinderen komen afzetten en weer ophalen; die kunnen een serieuze overlast veroorzaken. De vraag is echter: als er hier, in deze kalme, residentiële wijk geen kinderdagverblijf mag komen, waarom dan wél in een andere wijk? Er is nog maar één oplossing nu: al onze kinderen, peuters en kleuters in één gigantische raketcapsule bijeen steken - en bàffff, naar de mààn ermee!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Een echte jammerklacht !
Maar dan zonder Lut !

Theo vanuit Tilburg.