dinsdag 24 februari 2015

column streekkrant editie antwerpen






berchem-antwerpen centraal


Zopas werd uitgerekend hoe klein de kans is om in één mensenleven toch een vliegtuigcrash mee te maken: statistisch gezien moet je daarvoor 36.000 jaar oud worden en dan iédere dag één vlucht nemen - inderdaad: in dat geval zit je er dan gehaaid bij. Omdat ik evenwel van plan ben om nog ouder te worden, en bovendien omdat het moeilijk vliegen is van Berchem naar Antwerpen (de opstijgbaan en de landingsbaan zijn ongeveer dezelfde), verkoos ik onlangs dan toch maar eens de trein te nemen.

Het was vier uur in de namiddag en ik ben een kinderhater. Daarom kwam ik op het idee om een eerste-klas-ticket te nemen, om aldus het gekrijs van onze junior-senjoren te slim af te zijn. Voor zo'n ticket betaal je zeven euro meer, en dat lijkt weinig, maar als je daarna nog naar de cinema wil en je komt daar, klaarblijkelijk, precies één halve euro tekort, dan geraak je er toch niet meer binnen. Dus het blijft een opoffering. Komt daarbij nog dat de trein, van Berchem naar Antwerpen, zes keer vertraging had, telkens door een zelfmoordpoging...


Maar dit is dus de waarheid: als alle andere coupés overbevolkt zijn, dan mogen ook mensen met een gewoon ticket een plekje nemen in de eerste-klas-cabine. Wat ik kan volgen, voor mij moeten die mensen niet persé rechtstaan tot helemaal in Antwerpen - - maar dan vind ik wel dat ikzelf mijn extra-betaling moet terugkrijgen. Zelfs met interest. En zelfs vind ik dat ik dan recht heb op een forfait - want: als de NMBS die anderen allemaal een plezier doet, waarom mij dan niet? Het is een schande!!!!

Geen opmerkingen: