donderdag 28 januari 2016

column streekkrant antwerpen






VERBODEN!!

Ik rij meestal met de wagen, eerder dan dat ik de trein neem. Daar bestaat een zeer goede reden voor: mijn optredens her en der ten lande, zijn omzeggens de enige reden waarvoor ik uit Antwerpen weg moet, en die duren minstens tot tien uur 's avonds; het podium weer afbreken, en het verplichte sociale vertier nadien meegerekend, heb ik telkens pas rond één uur 's nachts gedaan met werken. En dit, terwijl je met de trein zelfs om tien uur 's avonds al nergens meer geraakt.

En toch, zopas kwam ik zelfs vanuit het verre Amsterdam met de trein in het geniale Antwerpse Centraal Station binnen gereden. Het was nog maar halfnegen 's avonds, maar het wintert nog steeds zeer hevig, dus min of meer kreeg ik er een idee van, hoe het voor toeristen moet zijn, om na een lange reis in onze Koekenstad te mogen aankomen. Vele pluspunten; ons prachtige station zelf, de altijd zeer verzorgde dierentuin rechts, en links de zeer uitnodigende de De Keyserlei, met overal goed verwarmde buitenterrassen, Italiaanse kelners die je (tegen de stedelijke wetgeving in) uitnodigen om naar binnen te komen. En zelfs de zogenaamde "Touristram"  die een ommetje maakt tot op deze hoek, speciaal om je tot aan de Groenplaats verder te rijden.

Helaas: ik moest naar café "De Klok", een zeer vriendelijke, mooie, toffe staminee op de hoek van de Pelikaanstraat, en daar, in de Pelikaanstraat zelf, wordt de toerist toch meteen een ijskoude douche geserveerd. Op de eerste zuil van het station staat in koeien van letters genoteerd:"Verboden Fietsen Te Plaatsen!!" Op de tweede zuil hangt er een bord, precies even groot:"Alcohol Verboden!!" Op de derde zuil:"Verboden Fietsen Te Plaatsen!! En op vierde zuil:"Alcohol Verboden!!" En zo, de gehéle straat door, om de vier passen die grote, overdreven heldere, hoogdringende verboden.

Ik zeg niet dat het Antwerpse stadsbestuur slecht bezig is, in tegendeel misschien zelfs, maar wat zijn dit voor manieren? Is dit onze traditie om onze reizigers, die net de trein uit komen, te verwelkomen bij ons? "Verboden Verboden Verboden!" En als het nu nog zou gaan om autodiefstal of juwelendiefstal - neen: fietsen en pintjes, komaan… Als die dingen verboden zijn, dan zijn die verboden, maar moeten we daar nu werkelijk zo overdreven mee worden doodgekatapulteerd?


Soms denk ik met naijver aan dat ene, grote, beroemde plakkaat aan de zijkant van de baan, reeds lang voordat je Hasselt binnen rijdt:"De Limburges Heten U Welkom!" Laten we daar eens een voorbeeld aan nemen...

1 opmerking:

Serge zei

Het is inderdaad de De Keyserlei, maar hier heb je drie keer "de" gezet:
de (...) de De Keyserlei