zondag 16 oktober 2016

column streekkrant editie kempen





RUSTIG IN RETIE

Het fabeltje als zouden de Kempen "stil" zijn, is natuurlijk al lange tijd onderuitgehaald. Maar zo heftig als het er vandaag aan toegaat, worden alle records gebroken. Dit alles dat hier nu volgt, gebeurde de voorbije week op één dag tijd: in Turnhout dook er een spookrijder op, die eerst richting Nederland reed, maar dan plotsklaps, zonder boe of bah, rechtsomkeert maakte - zonder van rijstrook te veranderen. Gevolg: twee zwaar gewonden, drie pertes totals. Precies op datzelfde moment knalden er in Witbos, bij Herentals, niet één, maar twéé grote vrachtwagens tegen een onschuldige huisgevel op. En een paar uur later, maar nog steeds datzelfde etmaal, wisten er uit de gemeenschapsinstelling De Hutten te Mol twee tienerboefjes te ontsnappen, door over een zes meters hoge afschutting te klauteren. 's Avonds die dag was het hommeles in Vorselaar; daar wist er een dief met professionele geluidsinstallatie aan de haal te gaan, een buit ter waarde van 7000 euro. Zijn criminele strategie was eenvoudig: hij ging naar een bedrijf om daar die spullen te huren, maar liet er een vals paspoort zien. Daarna is hij het gerief eenvoudigweg nooit meer komen terugbrengen.

Wie dit alles op één rijtje ziet, zou zeggen dat de Kempen in plaats van een stil heideland, een explosieve heksenketel van schurken en doodrijders zijn geworden. Gelukkig: één gemeente vormt daarop een verademende uitzondering: Retie, de Parochie Van Sint-Martinus. Ook Retie komt steeds in het nieuws, maar dan altijd exclusief op zeer zonnige manieren. Deze week ging het hierom: uit tellingen is gebleken, dat ruim 59 procent van alle Telloorlikkers, zoals de Retieënaren officieel worden genoemd, is aangesloten bij een sportvereniging. Waarmee Retie meteen aanwijsbaar de meest sportieve stad van de gehele provincie is. Geen wonder ook. Reeds sinds de prilste middeleeuwen zitten er bijzonder veel kampioen-zwemmers onder de Kortoren, zoals die van Retie ook worden genoemd. Het zogenaamde "Dorp Van De Zeven Neten" heeft altijd voldoende zwemwater gehad: de Looiendse Nete, de Kleine Nete, de Zwarte Nete, de Witte Nete, de Werbeekse Nete, et cetera. Hun postuur is altijd zo lenig, om niet te zeggen zo mager gebleven, omdat ze één enkele Nete toch steeds hebben weten tegen te houden: de "Kome-Nete" (woordspeling van strafbaar gehalte..)


Maar zo gaat het er dus aan toe bij de Klaplopers - want "Klaplopers", dat is de dérde officiële bijnaam van die van Retie. Dat die mensen daar zo vinnig zijn, zie je vooral hieraan: overal ter wereld gaan de mensen Driekoningen zingen op 6 januari - behalve bij de Klaplopers, ofte de Kortoren, ofte de Telloorlikkers; daar gaan ze al zingen op 5 januari, één dag vroeger dan de rest zodus. Misschien om er zeker van te zijn, dat er dan nog geld in de portemonnee zal zitten... 

Geen opmerkingen: