maandag 21 augustus 2017

column streekkrant kempen

KUISVROUW

Niet alleen in Thailand of in Maleisië, maar ook in de hypermoderne Kempen je tegenwoordig een poetsvrouw voor jou aan het werk zetten, voor een bedrag van maximaal 6 euro en 30 cent per uur - naft  inbegrepen. Dat is zo weinig geld, dat je er duizelig van wordt. Maar toch is hiermee weinig gezegd, want de ene poetsvrouw is de andere niet. De beste poetsvrouw ooit, was mijn Tante Heleen uit Ravels: als die wist dat de poetsvrouw ging komen, dan begon die altijd vlug op voorhand alles zélf proper te maken, uit een soort schaamte; ze wilde niet dat die poetsvrouw haar huis verwaarloosd zou aantreffen. Dus mijn Tante zei letterlijk:”Ik moet dringend de parketvloer gaan dweilen, want: de kuisvrouw komt deze namiddag!” Dat dié poetsvrouw, die aan de slag moest bij Tante Heleen, toch 6 euro 30 per uur kreeg, dat leek ons een toploon. Want inderdaad: die hoefde zelf niks meer te doen. Die ging eens op inspectie, en die zei dan:“Ja, wadde - da’s hier chique, zeg!"

En ja: er zijn poetsvrouwen die er werkelijk helemaal invliegen. Dat heb ik zelf wel eens mogen beleven. Ik heb eens één keer een poetsvrouw moeten laten overkomen, namelijk doordat ik toen met een gebroken been te bed lag; ik was gaan parachute-springen, maar dan wel, jammer genoeg, in een indoor parachute-piste, in Skydive Roosendaal. Je leert daar parachutespringen in een overdekte hall, met alles dicht; maar nét toen ik beneden kwam, ging er, vlak onder mij, toch ineens een zwaaideur helemaal open - nog een wonder dat m’n kindergeld er niet aanging…


En ja: ik had chance met mijn poetsvrouw. Die was namelijk letterlijk verslààfd aan poetsen. Die moest je tegenhouden, of die ging met een klinkhamer de plinten van de muren trekken - gewoon om ook dààrachter het stof te kunnen gaan afnemen. Die begon zelfs, met een stofvod en een doos Vim, de ligusterhagen in mijn voortuin af te stoffen! En toen àlles klaar was, ze was overal zestien keer geweest - toen was het nog niet gedaan. Ik dacht: wat nu nog, dan? Mijn God: nu begon ze de stofzuiger te poetsen! En daarna begon ze d’r eigen, uitklapbare dweilstok te stofzuigen. Zo blijf je bezig - en toch: ook zij vroeg dus maar 6 euro 30 per uur!

Geen opmerkingen: