dinsdag 5 december 2017

alternatief feit

luidste geluid ooit in de geschiedenis der mensheid

27 augustus 1883. op het eiland krakatoa, tussen java en sumatra, greep een kolossale vulkaan-eruptie plaats. 2000 kilometers verderop, op de indische andaman-eilanden, werd het geluid beschreven als "knallende geweren in de verte". zelfs op mauritius, 5000 kilometers verderop (!), hoorde men duidelyk zoiets als "artellerie van zeer ver weg". - 5000 kilometers is de afstand van finland naar marokko. het geluid komt daar pas vier uurs later aan.

die vulkaan-uitbarsting was dan ook zo hevig, dat het eiland daarna niet meer bestond, niet zonder eerst tsunami-golven na te laten van 30 meters in de hoogte. de rookpluimen gingen 30 kilometers de hoogte in. een kleine tweehonderdtal dorpen hield op met bestaan. ongeveer 40.000 mensen gingen dood.

60 kilometers van het eiland verwyderd, lag het britse schip "norham castle". de kapitein noteerde in zyn logboek dat quasi integraal zyn bemanning gescheurde trommelvliezen had.

vanaf 130 decibels overschrydt geluid de menselyke pyngrens. op 200 kilometers afstand bereikte de vulkaan-uitbarsting een geluid van 172 decibels. het geluid op het eiland zelf, tart in wezen onze notie van het begrip "geluid". dit geluid beweegt zich immers niet meer als een golf door de lucht, maar duwt de lucht bovendien ook voor zich uit. dit geluid is dan ook, in golven, vier keer rond de wereld heen getrokken - niet overal hoorbaar voor de mens, doch in principe wel overal instrumenteel meetbaar. 

Geen opmerkingen: