maandag 15 januari 2018

column streekkrant editie antwerpen

TE WAPEN

Het is altijd fijn om dingen over Antwerpen te lezen in een bredere historische context. Zo kan het tot ons doordringen dat 't Koekenstad niet alleen voor onszelf erg belangrijk is, maar ook voor het woelen der gehele wereld. Aldus was onze Schelde-Metropool bijvoorbeeld van een uitzonderlijk belang in 1815, tijdens het zogenaamde Congres Van Wenen, dat diende om Europa te verdelen na de oorlogen van Napoleon. Voor Engeland was het van doorslaggevend belang dat Antwerpen niet langer in Franse handen zou blijven, zo smachtig en rijk als onze haven was. Je zou al bijna kunnen zeggen dat de Verenigde Nederlanden, de Benelux van de negentiende eeuw, zuiver om dié reden in het leven werden geroepen: om onze dure stad aan geen enkele àndere grote mogendheid cadeau te moeten doen (op dezelfde manier hebben we eertijds ook Congo van onze buurlanden ten geschenke gekregen...)

En op deze manier stuiten we, beste lezers, vanzelf op een historische verjaardag, die onderhand in aantocht is: op 26 februari 2018 is ons Antwerpse wapenschild exact tweehonderd jaar oud. Voor alle duidelijkheid: het Antwerpse wapenschild en/of blazoen, ziet er als volgt uit. In het midden staat een burcht. Links en rechts daarvan zweven er twee handen; de rechterhand symboliseert het recht om goederen op te slaan, de linkerhand staat voor tolvrijheid en voor vrijgeleiden op de Schelde. Voorts zien we drie witte rozen en drie rode rozen, geluksbrengers en rechtssymbolen. Aan uiterste weerszijden in het schild zien we tenslotte een wildeman en een wildevrouw, een beetje Jerommeke-achtig gewapend met een knots; volgens een legende zijn dit de oerbewoners van 't Stad, die recht uit de bossen kwamen (zo erg zijn we inmiddels nu ook weer niet veranderd...)


De eerste fragmenten van deze tekening dateren uit de vroege middeleeuwen, en in de 17e eeuw werd ze al voltooid in haar geheel; maar pas in februari 1818 werd het wapen officieel erkend door Koning Willem I, de Nederlander die toen baas onze baas was. Het gebruik van dit schild is nog steeds iets precair, het mag absoluut niet gebruikt worden in commerciële of politieke reclames. Maar op de Grote Markt zijn er natuurlijk wél diverse toeristenshops waar je een T-shirt van dit schild kan kopen.



Geen opmerkingen: